Wat is een syndicus en een algemene vergadering?

In België regelen verschillende organen, zoals de vereniging van mede-eigenaars of de syndicus, het leven van de mede-eigendom. Wat zijn ze en wat is hun rol?

Naar schatting 3 miljoen mensen wonen in België in een mede-eigendom en dit aantal zal ook nog groeien de komende jaren. Bij die mede-eigendom komen heel wat zaken kijken: zo moet je onder andere rekening houden met verschillende wetgevingen op vlak van mede-eigendom uit het Burgerlijk Wetboek.1 We gaan even dieper in op mogelijke vragen die je je stelt wanneer je mede-eigenaar bent of wordt.

Wie is de syndicus?

Aangezien de vereniging van mede-eigenaars (VME) louter een rechtspersoon is die de gemeenschappelijke belangen van de mede-eigenaars verdedigt, worden de taken van de rechtspersoon overgedragen op de syndicus. De syndicus is het verlengstuk van de vereniging van de mede-eigenaars (VME). Voor de keuze van de syndicus zijn er 2 mogelijkheden. Meestal wordt er gekozen voor een professionele syndicus, maar soms wordt er ook gekozen voor een vrijwillige syndicus. Dit is gewoonlijk één van de mede-eigenaars. Het takenpakket van de syndicus is grotendeels wettelijk bepaald. Hieronder vallen het financieel, technisch, administratief en communicatief beheer van de mede-eigendom.

De syndicus wordt aangesteld door de algemene vergadering en zorgt ervoor dat de beslissingen op de algemene vergadering worden uitgevoerd. Bovendien neemt hij de organisatie van de algemene vergadering op zich. Tijdens de algemene vergadering wordt beslist welke acties, en dus ook lasten, zullen ondernomen worden in functie van het goede beheer en onderhoud van de mede-eigendom.

Wat is de algemene vergadering en wat doet ze?

Binnen de vereniging van mede-eigenaars (VME) is de algemene vergadering het beslissingsorgaan. Het is door de wet verplicht dat de mede-eigenaars minstens één keer per jaar een algemene vergadering houden.

Een belangrijke wettelijke voorwaarde bij de algemene vergadering is dat aanwezigheid van de mede-eigenaars zeer belangrijk is voor de rechtsgeldigheid van de vergadering: ten minste de helft van de mede-eigenaars moeten aanwezig of vertegenwoordigd zijn en zij moeten bovendien ook minstens de helft van de aandelen vertegenwoordigen. Desalniettemin beraadslaagt de algemene vergadering ook geldig wanneer de aanwezige of vertegenwoordigde mede-eigenaars meer dan driekwart van de aandelen in de gemeenschappelijke ruimtes vertegenwoordigen. Als geen van beide quorums bereikt wordt, zal een tweede algemene vergadering samenkomen. na het verstrijken van een termijn van ten minste 15 dagen. Deze tweede algemene vergadering zal beraadslagen ongeacht het aantal aanwezigen.2

Bijna alle beslissingen over de mede-eigendom zullen gemaakt worden op de algemene vergadering. Dit zowel voor financiële, operationele als statutaire zaken.3 Bovendien benoemt de algemene vergadering, voor (groepen van) gebouwen met meer dan 20 kavels, de leden van de raad van mede-eigendom.4 De raad van mede-eigendom is verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de opdrachten van de syndicus en specifieke opdrachten die ze krijgt van de algemene vergadering. De algemene vergadering beslist ook over de lasten die gemaakt worden voor het goede beheer en onderhoud van de mede-eigendom en bepaalt het jaarlijks budget van de VME. Hoe deze lasten juist gefinancierd worden kan je lezen in deze blog.

Lees alles over de financiering van mede-eigendom in onze blog "Hoe worden kosten aan de mede-eigendom gefinancierd?".

Klik hier om meer te weten te komen over mede-eigendom en de producten die Atradius ICP aanbiedt.

__________________________________

  1. Burgerlijk wetboek, boek II, art. 555-1 tot 14
     
  2. Burgerlijk wetboek, boek II, art. 577-7
     
  3. Burgerlijk wetboek, boek II, art. 577
     
  4. ‘De algemene vergadering beslist in elke mede-eigendom omvattende minder dan twintig kavels, met uitzondering van kelders, garages en parkeerplaatsen, over de oprichting en de samenstelling van een raad van mede-eigendom, die enkel kan bestaan uit mede-eigenaars, en die tot taak heeft erop toe te zien dat de syndicus zijn taken naar behoren uitvoert, onverminderd artikel 577-8/2. Burgerlijk wetboek, boek II, art. 577-8