Werken in een mede-eigendom: verplichting of noodzaak?

De investeringen in aanpassing en renovatie zijn vaak zeer aanzienlijk, en daarom is het belangrijk om nu al na te denken over toekomstige werkzaamheden in uw appartementsgebouw.

Temeer omdat de meeste flatgebouwen in België in de komende jaren werken zullen moeten uitvoeren om te voldoen aan Europese en gewestelijke richtlijnen.

Of het nu is om aan de energienormen te voldoen of gewoon om verouderde elementen te vervangen, een mede-eigendom wordt, zoals elk onroerend goed, geconfronteerd met een hele reeks uitgaven en kosten. Deze omvatten onder meer de vervanging van het dak, vervanging van een verouderd verwarmingssysteem, installatie van warmtekrachtkoppeling, zonnepanelen of renovatie van de balkons en de gevel van het gebouw.

De Europese regelgeving - een klimaatneutrale doelstelling voor 2050

In haar Green Deal1 wil de Europese Unie de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met 80-95% verminderen. De lidstaten moeten tegen 2030 32,5% energie besparen en tegen 2050 koolstofneutraal zijn.

De omzetting van deze richtlijn in België verschilt van gewest tot gewest, maar iedereen  is het eens dat het gebouwenbestand moet worden gerenoveerd om de energieprestaties ervan te verbeteren.   

Regionale wetgeving

In Brussel2 zal het EPC-certificaat in 2025 verplicht worden. Het certificaat zal vergezeld gaan van een audit waarin wordt bepaald welke werkzaamheden moeten worden verricht om in 2050 het C-label te behalen.  Er zal een financieel plan moeten worden opgesteld om voldoende middelen op te bouwen.

In Vlaanderen zal het energieprestatiecertificaat (EPC)3 vanaf 2022 verplicht zijn voor de gemeenschappelijke delen van een mede-eigendom.  De gemeenschappelijke ruimten omvatten onder meer het dak, de buitenmuren en de vloer. Naast de bouwschil zijn ook de collectieve installaties voor verwarming en warmwaterproductie in het stooklokaal opgenomen. Dit certificaat zal niet bindend zijn, maar veeleer worden gezien als een instrument om de energietransitie te bevorderen. Er zullen echter boetes worden opgelegd indien dit certificaat ontbreekt.

In Wallonië heeft het gewest een langetermijnstrategie aangenomen voor de energierenovatie van gebouwen4. Het doel is een woningbestand dat neigt naar het PEB A-label.

Sinds mei 2020 omvat de huisvestingsaudit een stappenplan en een raming van de uit te voeren werkzaamheden en de kosten ervan. Het gewest zal onder meer leningen aan mede-eigendommen bevorderen die tot doel hebben de energieprestaties van het gebouw te verbeteren. Het zal ook de administratieve procedures voor de toekenning van premies vergemakkelijken.

Een oud gebouwenbestand                   

Slechts één op drie gebouwen in België werd na 1981 gebouwd5. Aangezien het gebouwenbestand oud is, worden werkzaamheden in sommige mede-eigendommen snel noodzakelijk. Soms is het nodig een verwarmingsketel te vervangen, de balkons te vernieuwen of waterinsijpeling te herstellen. Sommige werken zijn dringend, andere zijn te voorzien. Zij moeten hoedanook worden gepland en begroot.

Werken zijn altijd een sleutelmoment voor de mede-eigendom. Bepaalde obstakels kunnen de stemming en de goede uitvoering ervan bemoeilijken.

Wat zijn de belangrijkste obstakels bij het uitvoeren van werken in een mede-eigendom?

Werken kunnen o.a. belemmerd worden door:

  • De kosten van de werkzaamheden
  • Moeilijkheden om financiering te verkrijgen 
  • De moeilijkheid om bekwame en betrouwbare bedrijven te selecteren om de werkzaamheden uit te voeren
  • De regels voor het bestuur en de besluitvorming in de vereniging van mede-eigenaars (VME)

Anticiperen op de werkzaamheden maakt het mogelijk antwoorden te geven op deze essentiële punten. Een inventaris van de voorzieningen van de mede-eigendom zal het mogelijk maken een globaal overzicht te krijgen van de uit te voeren werken, de prioriteit ervan te bepalen en na te denken over de financiering ervan. Het is dus een echt werken-beleid dat in de mede-eigendom zal worden vormgegeven onder eenieders verantwoordelijkheid.

Ontdek de verschillende fasen van de werkzaamheden, de rol van de syndicus en de financiering van de werken in onze blog die hieraan is gewijd.

Wil je meer weten over deze verzekering? Neem dan ook even hier een kijkje.