Trends farmaceutische industrie België - 2022

Market Monitor

  • België
  • Chemie/Farmacie

15 mrt 2022

Sterke groei van de productie in 2021 dankzij de productie van vaccins

 

 

 

 

België farmaceutische sector 2022

 

 

 

 

België is een van Europa's grootste producenten en een belangrijk exportknooppunt van farmaceutische producten. In 2019 (d.w.z. vóór de verspreiding van de Covid-19-pandemie) was het kleine land goed voor 13% van de farmaceutische export van de EU en 10% van de investeringen in farmaceutisch O&O. België is een belangrijke producent van Covid-19-vaccins geworden, waardoor de output van farmaceutische producten in toegevoegde waarde in 2021 met maar liefst 83% is gestegen, terwijl de farmaceutische export 15% van de totale Belgische export uitmaakt.

 

 

 

 

België farmaceutische producten en gezondheidszorg;  de toegevoegde waarde

 

 

 

 

De gezondheidscrisis heeft de kracht van de Belgische farmaceutische bedrijven onderstreept, die hun O&O in recordtijd hebben kunnen versnellen en verschillende therapeutische oplossingen hebben kunnen bieden. Bovendien heeft de sector geprofiteerd van de ingehouden vraag naar niet aan Covid-19 gerelateerde medische behandelingen en de uitgaven voor gezondheidszorg sinds vorig jaar.

Voor de Belgische farmaceutische producenten is de concurrentie met hun Europese sectorgenoten sterk en de Belgische bedrijven zullen hoge O&O-uitgaven moeten blijven doen om een voorsprong te behouden, d.w.z. door nieuwe gepatenteerde geneesmiddelen te lanceren. Op de binnenlandse markt worden de farmaceutische groothandelaars en distributeurs geconfronteerd met een toenemende druk op de marges, omdat de concurrentie steeds heviger wordt. Distributeurs uit het buitenland (bv. Frankrijk) hebben hun intrede gedaan op de Belgische markt, en de verkoop via e-commerce door zogenaamde &#dQuote#¶-apotheken" is sterk toegenomen. Deze verkopen vooral vrij verkrijgbare geneesmiddelen en gezondheidsproducten waarvoor geen medisch voorschrift nodig is.

De vraag naar externe financiering in de sector is groot, met name bij producenten met hoge O&O-uitgaven. De meeste farmaceutische bedrijven hebben goede toegang tot bankfinanciering, ook al hebben zij een hoge schuldenlast. De betalingstermijn in de sector bedraagt gemiddeld 30 dagen, en het betalingsgedrag is de afgelopen twee jaar goed geweest. Het aantal betalingsachterstanden en insolventies was de afgelopen 12 maanden laag, en wij verwachten dat de goede situatie op het gebied van kredietrisico's in 2022 niet zal verslechteren. Daarom en gezien de robuuste vraag blijft ons risicoacceptatiebeleid open voor farmaceutische bedrijven in alle segmenten.


Wenst u inzicht in een visueel beknopt overzicht van de trends in de farmaceutische industrie in 13 vooraanstaande landen, alsook info over de aandrijvers voor groei en de beperkingen voor de gehele industrie in detail te bekijken?