Wat is een mede-eigendom?

Als je een appartement of groepswoning bezit - en jouw woning dus samen met enkele andere woningen onder éénzelfde dak valt - woon je in een mede-eigendom.

Naar schatting 3 miljoen mensen wonen in België in een mede-eigendom en dit aantal zal ook nog groeien de komende jaren. Bij die mede-eigendom komen heel wat zaken kijken: zo moet je onder andere rekening houden met verschillende wetgevingen op vlak van mede-eigendom uit het Burgerlijk Wetboek.1 We gaan even dieper in op mogelijke vragen die je je stelt wanneer je mede-eigenaar bent of wordt.

Wat is een mede-eigendom?

Een appartementsgebouw dat verdeeld is in verschillende private en publieke delen die toebehoren aan minstens twee verschillende eigenaars is een mede-eigendom. Als mede-eigenaar ben je niet enkel verantwoordelijk voor je eigen private delen - zoals je eigen appartement, garage of kelder -, maar draag je ook bij tot het beheer van de gemeenschappelijke delen. De gemeenschappelijke delen zijn onder andere dak, gevel, lift en inkomhal.

Hoe werken de mede-eigenaars samen om de gemeenschappelijke delen te beheren?

Omdat iedere mede-eigenaar deels verantwoordelijk is voor de gemeenschappelijke delen, moet elke mede-eigenaar bijdragen tot het beheer van de gemeenschappelijke delen. Om de gemeenschappelijke delen te beheren en beslissingen juridische draagkracht te geven, richten alle mede-eigenaars samen een vereniging van mede-eigenaars (VME) op.

De lasten van de gemeenschappelijke delen - zoals de liftinstallatie, herstelling van dak of gevel, maar evengoed de lasten voor de werking van de conciërge of syndicus – worden proportioneel verdeeld volgens het aandeel van de private delen in de mede-eigendom.

Waar kan ik afspraken over het beheer en onderhoud van de VME terugvinden?

Alle afspraken tussen mede-eigenaars over hoe de mede-eigendom beheerd en onderhouden wordt, worden beschreven in de basisakte, het reglement van mede-eigendom en het reglement van interne orde1 2.

De basisakte beschrijft gedetailleerd hoe het gebouw eruitziet (kadastrale gegevens, aantal verdiepingen, …) en hoe alles verdeeld is onder de verschillende mede-eigenaars. Hierin wordt ook het aandeel van de gemeenschappelijke delen opgenomen.

Het reglement van de mede-eigendom legt zo goed mogelijk de organisatie binnen het appartementsgebouw vast. Hier gaat het o.a. over de rechten en plichten van de mede-eigenaars. De basisakte en het reglement van de mede-eigendom vormen samen de statuten die opgesteld worden door een notaris.  

Het reglement van interne orde legt de woon- en leefregels binnen de mede-eigendom vast. Onder andere de wijze en het tijdstip van bijeenroeping, de werkwijze en bevoegdheden van de algemene vergadering en de benoeming en bevoegdheden van de syndicus worden hierin vastgelegd.

Kom alles te weten over mede-eigendomsorganen in onze blog "Wat is een syndicus en een algemene vergadering?"

Klik hier om meer te weten te komen over mede-eigendom en de producten die Atradius ICP aanbiedt.

__________________________________

  1. Burgerlijk wetboek, boek II, art. 555-1 tot 14
     
  2. https://reglementinterneorde.be/