De wereldeconomie evolueert van een stagflatiescenario naar een scenario met lage, maar positieve groei in 2023 en 2024.
Samenvatting
De wereldeconomie presteert beter dan we aan het begin van het jaar verwachtten, wat betekent dat een 'stagflatie'-scenario voorlopig is afgewend. De heropening van de Chinese economie na Covid en de veerkracht van de economieën van de VS en de eurozone ten opzichte van de hoge energieprijzen zorgen voor wat ademruimte voor de mondiale groei in 2023. Het volledige effect van de monetaire bezuinigingen op de vraag moet zich echter nog manifesteren, waardoor onze vooruitzichten voor 2023 en 2024 gematigd blijven. Wij beschouwen een verdieping van de hardnekkige inflatie als het grootste risico voor onze vooruitzichten. De verdere renteverhogingen door de centrale banken die in zo'n scenario nodig zouden zijn, zouden de bbp-groei in de VS en de eurozone naar of dicht bij de negatieve zone duwen.
- De wereldwijde groei van het BBP zal naar verwachting vertragen van 3,1% in 2022 tot 2,2% in 2023. Ondanks de vertraging is de prognose voor 2023 aanzienlijk beter dan wat we zes maanden geleden verwachtten. Er zijn twee belangrijke redenen voor deze upgrade. Ten eerste de heropening van China na de plotselinge ommekeer van het zero-Covidbeleid eerder dit jaar. Ten tweede bleken de economie van de VS en de eurozone beter bestand tegen 'stagflatie'-krachten, zoals de energieprijsschok en handelssancties in verband met de oorlog in Oekraïne. Voor 2024 voorzien we wereldwijd een groei van 2,1%. Dit is een gematigd groeipercentage in historisch perspectief, nu het volledige effect van de verkrapping van het monetaire beleid en de aanhoudende inflatie steeds meer voelbaar wordt.
- Nu de energieprijzen dalen, is de inflatie over haar hoogtepunt heen. In belangrijke economische regio's zoals de eurozone en de VS blijft de kerninflatie (inflatie exclusief energie en voedsel) echter hardnekkig. Hieraan ten grondslag ligt de geleidelijke normalisering van de vraag na de pandemie. De verschuiving van de vraag van goederen naar diensten, zoals reizen, horeca en evenementen, drijft de prijsdruk in met name de dienstensector op. Nu de verkrapping van het monetaire beleid geleidelijk effect begint te krijgen, verwachten we dat de inflatie in de prognoseperiode aanzienlijk zal afnemen.
- We voorspellen dat de groei van de wereldhandel zal vertragen van 3,2% in 2022 tot 1,9% in 2023. Voor 2024 voorspellen we een licht herstel van de handelsgroei tot 2,5%. Onze voorspelling is in lijn met de voorspelling dat de relatie tussen handelsgroei en bbp-groei is afgenomen tot 1:1.
- We voorspellen dat de bbp-groei in de geavanceerde markten in 2023 zal uitkomen op 1,0%, beter dan de stagnatie die aan het begin van het jaar werd verwacht dankzij de veerkracht van de consument. Maar omdat de effecten van de monetaire verkrapping steeds meer voelbaar worden, blijft de groei in 2024 met 0,9% zeer beperkt.
- De bbp-groei in opkomende markteconomieën (OME's) zal naar verwachting in een lagere versnelling blijven met 3,9% dit jaar en 3,8% in 2024. Onder het hoofdcijfer gaat een aanzienlijke heterogeniteit schuil. Opkomend Azië zal andere regio's weer aanvoeren naarmate de Chinese economie zich herstelt van de crisis. Latijns-Amerika, dat kampt met structurele zwakheden en politieke onzekerheid, zal achterblijven bij andere regio's.
- In ons basisscenario zal de inflatie naar verwachting dalen naarmate de monetaire bezuiniging zijn effect heeft op de vraag, nog verergerd door strengere kredietvoorwaarden. Er is echter ook een alternatief scenario mogelijk, een met aanhoudende inflatie. Als zo'n scenario zich voordoet, moeten centrale banken reageren met verdere renteverhogingen. Dit zal dan waarschijnlijk de BBP-groei in de VS en de eurozone naar of dichtbij de negatieve zone duwen.