Land / Taal
Land wijzigen
Kies een ander land of een andere regio om inhoud te zien die specifiek is voor jouw locatie.
Selecteer uw taal
image

Schuift de euro onderuit?

De kortetermijnvooruitzichten voor de euro zijn onzeker. Drie belangrijke risicofactoren zullen waarschijnlijk de richting van de euro bepalen in de komende weken en maanden.
25 Nov 2024

Schuift de euro onderuit?

De kortetermijnvooruitzichten voor de euro zijn onzeker, maar de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen - in combinatie met een Republikeinse overwinning in het Congres - maakt een glijvlucht ten opzichte van de dollar in 2025 veel waarschijnlijker.

Na een sterke zomer hebben donkere nachten de euro zien verzwakken ten opzichte van de dollar, omdat de Amerikaanse economie blijft voorlopen op de Europese tegenhangers. De euro was eind september gestegen naar USD 1,12. In oktober en begin november dook hij onder de USD 1,08.

Wat kunnen we nu verwachten voor de euro, nu de zomerrally voorbij is? Analist Oxford Economics USD voorspelt een verzwakking van de euro tot USD 1,05 aan het begin van 2025.
Maar de korte termijn is onzekerder. Drie belangrijke risicofactoren zullen waarschijnlijk de richting van de euro bepalen in de komende weken en maanden. In de rest van dit artikel bespreken we wat deze risico's zijn en welke impact ze zouden kunnen hebben.

Renteverlagingen bieden steun aan de euro

Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) zijn begonnen met een renteverlaging, gedreven door gunstige inflatie- en arbeidsmarktgegevens. Maar hoe ver zal deze versoepeling gaan en welke invloed zal ze hebben op de wisselkoersen?

Verschuivingen in de verwachtingen rond de renteverlagingscycli aan beide kanten van de Atlantische Oceaan zullen waarschijnlijk de belangrijkste drijfveer zijn voor de valutabewegingen in de komende maanden. Op dit moment is de trend in het voordeel van een sterker wordende euro, in ieder geval op de korte termijn. De markt prijst meer verlagingen, met verwachtingen voor een totaal van 180 basispunten (bps) aan verlagingen door de Fed tegen het einde van 2025, hoewel sommige analisten denken dat het cijfer zou kunnen oplopen tot 250 bps.

De ECB hanteert een sterk data-afhankelijke, vergadering-per-vergadering aanpak voor renteverlagingen, wat zorgt voor een aanzienlijke volatiliteit in de renteverwachtingen. Op dit moment blijven de zorgen over de loonstijging en de diensteninflatie bestaan. Desondanks verwachten veel analisten dat de rente vanaf nu tot ten minste maart 2025 achtereenvolgens zal worden verlaagd en dat de totale verlagingscyclus tegen het einde van 2025 ongeveer 150 basispunten zal bedragen.

Als de verwachtingen aan de bovenkant uitkomen en de Fed de rente iets sneller verlaagt dan de ECB, zou dit erop wijzen dat de euro sterker wordt ten opzichte van de dollar. Er blijft echter veel onzekerheid. Een presidentschap van Trump - waarover hieronder meer - zou inflatoire druk kunnen creëren die de Amerikaanse rente tot in 2025 en daarna langer hoger houdt.

De impact van Trump 2.0

De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou altijd een grote invloed hebben op de wereldeconomie en de wereldwijde financiële omstandigheden. Nu de uitslag bekend is, kunnen we ons richten op wat een tweede presidentschap van Trump zou kunnen betekenen voor inflatie, rentetarieven en de wisselkoers euro-dollar.

Tijdens de campagne opperde Trump plannen voor algemene tarieven van 10% - 20% op alle import en tarieven van 60% of meer op goederen uit China. In één uitbarsting zei Trump dat hij een tarief van 200% zou heffen op de import van John Deere als de landbouwmachinegigant zijn productie naar Mexico zou verplaatsen.

Trump heeft nu de macht om beloftes om te zetten in beleid. Niet alleen heeft hij het presidentschap gewonnen, de Republikeinse partij heeft ook een meerderheid in beide huizen van het Congres, wat hem veel meer armslag geeft.

Tarieven en belastingverlagingen kunnen de dollar sterk doen stijgen en de euro terrein doen verliezen.

Theo Smid

Economen van Goldman Sachs hebben berekend dat de overwinning van Trump de euro met 8% tot 10% kan doen kelderen, ervan uitgaande dat hij zich houdt aan de retoriek van de campagne. De combinatie van tarieven en belastingverlagingen zal de Amerikaanse groei en inflatie waarschijnlijk opdrijven, waardoor de Fed de rente waarschijnlijk langer hoger zal houden. Dat zou de dollar aantrekkelijker maken. Als Trump alleen tarieven zou instellen op China, zou de euro volgens Goldman Sachs nog steeds met ongeveer 3% kunnen dalen.

De euro handelde voor het laatst onder pariteit met de dollar in november 2022, maar de overweldigende overwinning van Trump betekent dat een herhaling van dat scenario nu waarschijnlijk lijkt.

Regionale conflicten wegen op de euro

De oorlog in Oekraïne blijft wegen op de economieën van de eurozone, maar nu het conflict zijn derde jaar nadert, zijn de economische gevolgen tot op zekere hoogte ingeprijsd.

Een meer urgente geopolitieke factor op dit moment is het potentieel voor escalatie in het Midden-Oosten, waar Israël en Iran verwikkeld zijn in tit-for-tat militaire aanvallen. In deze tondelomgeving is er een zeer reëel risico op een algeheel regionaal conflict, dat een bedreiging zou vormen voor de oliehandel en de valuta's van netto-olie-importeurs aanzienlijk zou verzwakken.

Een dergelijk scenario zou veel zwaarder wegen op Europa dan op de VS en zou de groei van de eurozone ondermijnen. De dollar zou ook kunnen stijgen als veilige haven.

Een andere mogelijkheid is dat het conflict geleidelijk afzwakt, waarbij de wereldwijde oliehandel grotendeels onaangetast blijft. Dit is misschien de meest waarschijnlijke uitkomst op dit moment, met economische en binnenlandse druk die Iran minder zin geeft in een totale oorlog. In dit scenario zou het risico van een grootschalig conflict worden afgeprijsd, wat de euro zou ondersteunen ten opzichte van de dollar.

Handelsoorlog vormt een risico

Alles bij elkaar geven deze risicofactoren een onzeker beeld.

“Aan de ene kant ondersteunen de huidige rentetrends en optimistischere voorspellingen voor deëscalatie in het Midden-Oosten een sterkere euro,” zegt Theo Smid. “Aan de andere kant ziet het ernaar uit dat een ongebreideld presidentschap van Trump de dollar zal doen opveren met inflatoire tarieven en belastingverlagingen, en een breder conflict in het Midden-Oosten zou ook gunstig zijn voor de Amerikaanse munt.”

Het basisscenario van Atradius voorziet gerichte Amerikaanse tarieven op China en in mindere mate op de Europese Unie, Mexico en Canada. Als Trump zich echter aan zijn campagnebeloften houdt, zoals het opleggen van een tarief van 60% op Chinese import en tarieven van 10% op andere belangrijke handelspartners, kan de situatie aanzienlijk veranderen.

Dit zou kunnen leiden tot een handelsoorlog, met hogere kosten en prijsdruk tot gevolg, wat een negatief effect zou hebben op de productiviteit en waarschijnlijk zou resulteren in een verdere verzwakking van de euro in 2025 en daarna.

Summary
  • Na een sterke zomer daalde de euro van USD 1,12 eind september tot onder USD 1,08 in oktober en begin november.
     
  • Analisten voorspellen dat de euro verder zal verzwakken tot USD 1,05 begin 2025.
     
  • De richting van de euro op korte termijn is onzeker, met drie belangrijke risicofactoren die de beweging waarschijnlijk zullen beïnvloeden.
     
  • In dit artikel gaan we dieper in op deze risicofactoren en hun mogelijke invloed op de koers van de euro.