Land / Taal
Land wijzigen
Kies een ander land of een andere regio om inhoud te zien die specifiek is voor jouw locatie.
Selecteer uw taal
image

Trends in de chemiesector, februari 2025

Solide groeicijfers in 2025 en 2026, maar dreigende handelsgeschillen werpen een schaduw over de toekomst.
27 Feb 2025

Wereldwijd overzicht: Jaarlijkse productiegroei van ongeveer 3% verwacht in 2025 en 2026

In de loop van 2024 won een opleving in de VS en West-Europa aan kracht, ondersteund door lagere energieprijzen en een herstellende vraag van belangrijke afnemerssectoren en consumenten. We verwachten dat de chemieproductie in 2025 en 2026 jaarlijks met ongeveer 3% zal toenemen.

De chemische industrie wordt gekenmerkt door hevige concurrentie en voortdurende marktconsolidatie. Grotere spelers hebben vaak schaalvoordelen en meer middelen om te investeren in onderzoek en ontwikkeling, innovatie en marketing. Hierdoor kunnen kleinere bedrijven moeite hebben om concurrerend te blijven.

Eventuele handelsoorlogen als gevolg van massale tariefverhogingen in de VS en daaropvolgende vergeldingsmaatregelen door de getroffen landen kunnen de chemiemarkten versnipperen, de efficiëntie verminderen en gevestigde toeleveringsketens verstoren.

VS: Goede kortetermijnvooruitzichten voor chemicaliën

De Amerikaanse chemieproductie steeg in 2024 met 2,1% en we verwachten een solide groei van 3,8% in 2025 en 2,7% in 2026. Monetaire versoepeling en een expansief fiscaal beleid zouden moeten leiden tot robuuste consumentenbestedingen en de vraag van de auto-industrie en de bouw moeten stimuleren.

Amerikaanse natuurlijke rijkdommen zullen de groei van de Amerikaanse chemiesector stimuleren en investeringen aantrekken dankzij lagere grondstoffenprijzen. Dit helpt Amerikaanse chemieproducenten om een voordeel te genieten in kostenconcurrentie ten opzichte van hun Europese en Aziatische concurrenten.

De extra algemene tarieven van 10% op import uit China kunnen de binnenlandse productie van chemicaliën zoals polypropyleen en ethyleenglycol in de VS stimuleren. Vanaf 2026 kan het effect van extra invoertarieven echter een neerwaartse druk uitoefenen op de Amerikaanse productie van chemicaliën.

China: Groeivertraging te midden van tariefdreigingen

Na sterke stijgingen in 2023 en 2024 zal de groei van de chemische productie in China naar verwachting vertragen tot 2,2 in 2025 en 3,6% in 2026. Dit is te wijten aan een meer trage groei van de gezinsconsumptie, een lagere productieactiviteit en een duidelijke vertraging van de exportgroei.

De Chinese chemische productie blijft competitief geprijsd, wat de export ondersteunt. Het overaanbod is echter een probleem, dat de marges van veel Chinese chemieproducenten beïnvloedt.

Het effect van de extra Amerikaanse tarieven van 10% op de import uit China zal slechts een bescheiden effect hebben op de prestaties van de sector. Een escalatie van het handelsconflict met hoge algemene tarieven op alle Chinese export naar de VS is echter een neerwaarts risico voor de sector.

India: Robuuste binnenlandse vraag en overheidssteun stuwen chemicaliën

De productie van chemicaliën zal naar verwachting met 6,4% stijgen in 2025 en met 10,9% in 2026. Met een groeiende economie en een groeiende bevolking wordt de groei van de chemiesector voornamelijk aangedreven door de binnenlandse vraag.

Het overheidsbeleid ondersteunt directe buitenlandse investeringen en biedt investeringsregio's voor petroleum, chemicaliën en petrochemicaliën, wat de groei in het komende decennium zal stimuleren.

Japan: Een opleving in 2025, maar overaanbod uit China is een probleem

Wij verwachten dat de Japanse chemieproductie in 2025 met 1,4% zal stijgen, na inkrimpingen in 2023 en 2024. De Japanse autoproductie zal opveren na een grote inzinking door veiligheidsproblemen begin 2024, wat de chemiesector zal ondersteunen.

Japanse producenten van basischemicaliën voelen concurrentiedruk van hun goedkoper producerende Chinese en Amerikaanse collega's, vooral in het segment basischemicaliën. Een aanzienlijk overaanbod uit China leidt voor veel bedrijven tot verliezen en tot de sluiting van fabrieken. 

Eurozone en VK: Groei in 2025, maar zorgen op lange termijn blijven

We verwachten dat de chemieproductie in de eurozone zal groeien met 2,1% in 2025 en met 2,6% in 2026, gesteund door een licht herstel van zowel de particuliere consumptie als de industriële productie. In het VK zal de groei van de chemieproductie laag zijn (1,7%) na inkrimpingen in 2022-2024. 

Hoewel de energieprijzen sinds 2023 zijn gedaald, blijven de Europese chemieproducenten zich zorgen maken over de langere termijn. De gasprijzen zullen waarschijnlijk voor onbepaalde tijd boven het niveau van voor de crisis blijven. Hogere gasprijzen verzwakken op lange termijn het concurrentievermogen ten opzichte van Amerikaanse en Aziatische rivalen. 

Heb je graag duidelijke inzichten over sterktes, groeipolen, zwaktes en neerwaartse risico’s alsook een kijk op de cijfers en korte samenvattingen over de chemiesector in een aantal belangrijke markten in Europa, Amerika, en Azië Pacific?

Download het volledige Industry Trends rapport

Summary
  • We verwachten dat de wereldwijde chemieproductie in 2025 en 2026 jaarlijks met ongeveer 3% zal toenemen.
  • Enorme tariefverhogingen in de VS en de daaropvolgende vergeldingsmaatregelen kunnen de internationale chemiemarkten raken, de efficiëntie verminderen en de toeleveringsketens verstoren
  • Europese chemieproducenten bezorgd over de langere termijn, omdat hogere gasprijzen het concurrentievermogen met Amerikaanse en Aziatische rivalen op de lange termijn verzwakken.