De Nederlandse staal- en metaalindustrie bestaat vooral uit staalhandelaren en -groothandelaren en is in hoge mate afhankelijk van de binnenlandse economische ontwikkeling, vooral de bouwsector.
- De sector profiteerde dan ook van de recente heropleving van de bouwsector. Tegelijkertijd nam echter de vraag vanuit de olie- en gasindustrie af.
- De concurrentie in deze sector blijft zwaar, vooral in het segment van de handel en groothandel. De winstmarges in de staal- en metaalsector zijn over het algemeen klein, maar we verwachten dat ze stabiel zullen blijven in 2016, in lijn met de evolutie van de staalprijzen.
- Nederlandse staalhandelaren en -groothandelaren zijn sterk afhankelijk van banken om hun voorraden te financieren. Banken zijn nu meer bereid om leningen toe te staan dan in de voorgaande jaren, dankzij het economische herstel; eventuele grote dalingen van de staalprijzen zullen het echter moeilijk maken om extra kredietfaciliteiten te verkrijgen.
- Betalingen in de Nederlandse staal- en metaalsector gebeuren na gemiddeld 45 dagen. Het betalingsgedrag is vrij stabiel en men verwacht dat het aantal wanbetalingen de komende zes maanden niet zal toenemen.
- Het aantal insolventies daalde in 2015 en zou moeten afvlakken in 2018. De insolventiegraad in dit segment is vrij laag.
- Ons acceptatiebeleid voor staal- en metaalhandelaren die profiteren van het herstel in de bouwsector blijft over het algemeen neutraal; voor staal- en metaalbedrijven die minder orders binnenkrijgen van de olie- en gasindustrie hanteren we echter een restrictief acceptatiebeleid. Gezien de verslechtering in dit segment, zijn onze algemene vooruitzichten voor deze sector voorlopig ’matig’. Alle staal- en metaalbedrijven moeten nog steeds nauwlettend worden opgevolgd, gelet op het zeer competitieve bedrijfsklimaat, dat tot kleinere marges of zelfs het verlies van contracten/orders kan leiden voor sommige staal-/metaalbedrijven.
Documenten
1014KB PDF