Regionale Snapshots sectorprestaties

In één oogopslag informatie over de sectorprestaties in bepaalde landen

Regionale Snapshots sectorprestaties

De COVID-19 pandemie heeft een zware financiële impact op elke economie ter wereld en heeft de ergste economische recessie in bijna een eeuw veroorzaakt. Of het nu gaat om lockdowns die de mogelijkheid om te opereren beperken, ziekte van het personeel of onderbroken toeleveringsketens, de meerderheid van de bedrijven over de hele wereld wordt getroffen door deze pandemie. Het beeld is echter niet uniform. De vooruitzichten voor de bedrijfsprestaties worden beïnvloed door economische variabelen die verder gaan dan het virus, waaronder Brexit, de handelsoorlogen tussen de VS en China en de trends in de afzonderlijke sectoren, zoals de verschuiving naar elektrische voertuigen in de automobielsector.

Download hieronder de relevante sectorvooruitzichten voor een bepaald land.

West-Europa

Naast de maatregelen die de afzonderlijke EU-lidstaten voor hun binnenlandse economie hebben genomen, hebben de EU-leiders overeenstemming bereikt over een EU-herstelfonds van 750 miljard euro om de EU-landen te helpen zich te herstellen van de economische gevolgen van de pandemie. Naar schatting is het bbp van de eurozone in 2020 echter met meer dan 7% gedaald. In 2021 zal zich waarschijnlijk een gedeeltelijk herstel voordoen, maar pas in 2022 zal de economische activiteit naar verwachting weer het niveau van voor de pandemie bereiken.

Download de rapporten hieronder (momenteel enkel verkrijgbaar in het Engels)

 

 

 

 

Oost-Europa

In 2020 werd Rusland getroffen door een dubbele schok: de economische kosten van de lockdown-maatregelen in combinatie met lage olieprijzen en een toezegging om de olieproductie te verlagen. Ondanks een verwacht gedeeltelijk herstel van het bbp in 2021 zijn de vooruitzichten voor de economie matig. Hoewel Turkije in 2020 een recessie kon vermijden, zullen de investeringen worden aangetast door aanhoudende onzekerheden. Daarnaast drukken de hoge schuldenlast van huishoudens en de bescheiden dekking van formele sociale vangnetten op de particuliere consumptie. 

Download de rapporten hieronder (momenteel enkel verkrijgbaar in het Engels)

Azië en Oceanië

De Chinese economie werd in het eerste kwartaal van 2020 zwaar getroffen door de pandemie, maar heeft zich sindsdien sterk hersteld. Na een groei van ongeveer 2% in 2020, zal de economische expansie naar verwachting in 2021 aan kracht winnen.

De Japanse export heeft in de eerste helft van 2020 een flinke klap gekregen door het ontwrichtende effect van Covid-19, maar na de zomer was er sprake van een krachtig herstel. De consumptie-uitgaven blijven echter relatief zwak.

Na een scherpe recessie in 2020 zal de Indiase economie in 2021 naar verwachting met meer dan 8% groeien als gevolg van een forse groei van de investeringen, de particuliere consumptie en de overheidsconsumptie.

Download de rapporten hieronder (momenteel enkel verkrijgbaar in het Engels)

Amerika

De pandemie heeft de VS hard getroffen, met het hoogste aantal besmettingen en sterfgevallen ter wereld. Na een krimp van 3,5% in 2020 zal de economie in 2021 naar verwachting met meer dan 4% opveren. Er blijven echter grote neerwaartse risico's bestaan in verband met een verdere verspreiding van de pandemie en een tijdige uitrol van het vaccinatieproces.

Mexico is in 2020 in een diepe recessie terechtgekomen, met een bbp-krimp van meer dan 8%. De autosector (Mexico's belangrijkste exportbron) had te lijden onder een scherpe daling van de vraag, in combinatie met verstoringen van de toeleveringsketen. Het herstel zal lang aanslepen en het bbp zal pas in 2024 weer het niveau van voor de pandemie bereiken.

Download de rapporten hieronder (momenteel enkel verkrijgbaar in het Engels)

Hoe presteren bepaalde sectoren in 2020?

Alle inhoud op deze pagina valt onder onze Disclaimer, die hier beschikbaar is.