Market Monitor - Focus op de voedingssector - Frankrijk

Market Monitor

  • Frankrijk
  • Voeding

17 dec 2015

De Franse voedingssector heeft geprofiteerd van zwakke prijzen voor grondstoffen en een zwakkere euro, wat haar internationale concurrentiekracht geholpen heeft.

  • De subsectoren vlees en zuivel staan nog steeds voor uitdagingen
  • Facturen worden vaak tot 15 dagen te laat betaald
  • De productiekosten blijven te hoog

 

Market Monitor France Overview

 

Volgens ANIA (de nationale federatie van de voedingsindustrie) steeg de omzet van de Franse agrovoedingsindustrie in 2014 met 1,8% tot 157,6 miljard euro en kromp de productie met 0,5% in volume en met 1% in waarde. Frankrijks zwakke economische prestaties belemmeren nog steeds een robuuste opleving van de consumentenbestedingen, wat negatieve gevolgen heeft voor de marges van industriële producenten van voedingsmiddelen. De grondstofprijsdalingen in 2014 en de eerste helft van 2015 (bijvoorbeeld voor tarwe, melk en groenten) hebben voedselproducenten tijdelijk geholpen om hun marges op te krikken, maar dit effect werd afgezwakt door de hevige prijsconcurrentie in het Franse retailsegment en de contractuele prijsaanpassingsmechanismen. De concentratie van winkelketens die aan de gang is, heeft geleid tot een verdere verzwakking van de onderhandelingspositie van producenten en verwerkers van levensmiddelen, die met andere Europese levensmiddelenbedrijven concurreren op lagere productiekosten. De Franse agrovoedingsindustrie worstelt nog steeds met stijgende productiekosten, terwijl de brutomarges al meerdere jaren dalen. Dit zet een rem op de investeringen van bedrijven en kan op die manier hun internationale concurrentiepositie aantasten.

Volgens het Franse ministerie van Voedsel en Landbouw (AGRESTE) veerde de voedselproductie (inclusief dranken) in het tweede kwartaal van 2015 met 1% op. De dalende grondstofprijzen en de zwakkere euro hebben de bedrijven in de sector wat zuurstof gegeven en hebben geholpen om hun concurrentiepositie in het buitenland te versterken. In de eerste helft van 2015 bleef de voedselhandelsbalans positief.

 

 

France: Food and beverages sector

 

In de Franse voedingsindustrie kunnen facturen tot 15 dagen te laat betaald worden. Het valt niet uit te sluiten dat het aantal meldingen van niet-betaling de komende maanden licht zal stijgen, aangezien sommige levensmiddelenbedrijven op weinig steun van hun banken zullen kunnen rekenen. Franse voedingsbedrijven zijn doorgaans sterk afhankelijk van bankfinanciering en hebben vaak hoge kortlopende schulden om hun behoefte aan werkkapitaal te financieren.

In de eerste helft van 2015 steeg het aantal insolventies van levensmiddelenbedrijven met 0,9% als gevolg van een toename in het bakkerijsegment. Zonder dit segment was het aantal insolventies in de foodsector gedaald. In het derde kwartaal van 2015 daalde het aantal insolventies in de voedingsindustrie met 0,8%. Dit in tegenstelling tot de ontwikkeling van het totale aantal insolventies van Franse bedrijven, dat in 2015 naar verwachting met 4% zal stijgen. Wegens een aantal problemen in de subsectoren zuivel en vlees valt niet uit te sluiten dat de insolventiecijfers de komende zes maanden zullen stijgen.

Zuivelproducten vormen de op één na grootste subsector van de voedingsindustrie en zijn goed voor 17% van de totale omzet van de voedingsindustrie. De internationale melkpoeder- en boterprijzen dalen al enkele maanden. Deze neerwaartse trend is in 2015 versneld als gevolg van het Russische embargo en de terugval van de Chinese invoer. Dit was gunstig voor de kaasproducenten, maar heeft de export van melkpoeder zwaar getroffen. Enkele belangrijke spelers hebben grote bedragen geïnvesteerd in de uitbreiding van de productiecapaciteit voordat de vraag uit China afnam. Als de vraag zwak blijft, kan dat bij sommige van die bedrijven leiden tot cashflow- en schuldaflossingsproblemen.

Met een aandeel van 20% in de omzet van de voedingsindustrie en 26% van de werknemers in de sector is de vleessector de grootste subsector van de voedingsindustrie. De Franse vleesindustrie bestaat voornamelijk uit kleine bedrijven. Zelfs Franse groepen zijn vrij klein in vergelijking met hun buitenlandse concurrenten. Volgens AGRESTE daalde de vleesproductie in het tweede kwartaal van 2015 met 2,0%, voornamelijk als gevolg van dalende prijzen, na een stijging van 1% in het eerste kwartaal. De toegenomen druk op de prijzen van vlees, vooral varkensvlees, heeft zelfs geleid tot gespannen situaties en conflicten met producenten in Bretagne.

De prijzen van groenten en fruit daalden als gevolg van de druk op de verkoopprijzen, de terugval van de consumptie in de zomer en de impact van het Russische embargo. Volgens AGRESTE steeg de productie van verwerkt fruit in het tweede kwartaal van 2015 met 2,7%, na een stijging van 4,1% in het eerste kwartaal.

 

French food sector: strenghts and weaknesses

 

 

De drankenindustrie is goed voor 16% van de totale omzet van de voedingsindustrie en exporteert ongeveer 30% van haar omzet. In 2014 steeg de productie met 3,5% (exclusief de wijnproductie). In het eerste en tweede kwartaal van 2015 steeg de productie met respectievelijk 1,7% en 3,7%, mede dankzij de zachte lente. De handelsbalans bleef positief en verbetert nog steeds dankzij de groeiende export van wijn en champagne.

Ons risicoacceptatiebeleid ten aanzien van deze sector blijft over het algemeen soepel, al houden we bepaalde subsectoren, met name de vlees- en zuivelsector, nauwlettender in de gaten gezien de moeilijke marktomstandigheden waarmee ze worden geconfronteerd. Wij proberen zoveel mogelijk tegemoet te komen aan verzoeken van onze klanten. Indien onze beoordeling van de afnemer of subsector bijzonder positief is, moedigen we onze klant zelfs aan om meer krediet toe te staan.