Het lexicon van de VME

Ben je nieuw in de wereld van mede-eigendom? Of heeft mede-eigendom geen geheimen meer voor jou maar ben je niet gekend met alle terminologie hieromtrent?

A.V.: Algemene Vergadering

Dit is het beslissingsorgaan. De wet schrijft voor dat de mede-eigenaars minstens één keer per jaar een algemene vergadering houden.

Aandeel (of duizendste)

Het aandeel dat elke private kavel vertegenwoordigt in verhouding tot het geheel van de mede-eigendom.

De waarde wordt bepaald in functie van de netto-vloeroppervlakte, de bestemming en de ligging van het privatieve deel, op grond van een gemotiveerd verslag van een notaris, een landmeter-expert, een architect of een vastgoedmakelaar.

Aanwezigheidsquorum

Minimumaantal mede-eigenaars en aandelen dat aanwezig moet zijn opdat een AV geldig kan worden gehouden.

De basisakte

De basisakte beschrijft gedetailleerd hoe het gebouw eruitziet (kadastrale gegevens, aantal verdiepingen, …) en hoe alles verdeeld is onder de verschillende mede-eigenaars.

De commissaris inzake de rekeningen.

De commissaris inzake de rekeningen wordt jaarlijks door de VME aangeduid.

Hij kan al dan niet mede-eigenaar zijn en zijn rol is de rekeningen van de VME te controleren.

Zijn bevoegdheden en verplichtingen worden door het huishoudelijk reglement bepaald.

De gemeenschappelijke en privatieve ruimtes

De basisakte bevat de beschrijving van het onroerend geheel en van de privatieve (gereserveerd voor exclusief gebruik: appartementen of kantoren, garages...) en gemeenschappelijke ruimtes, alsook de bepaling van het aandeel van de gemeenschappelijke delen (de gangen, muren, trappen, de lift, het dak...) dat aan ieder privatief deel is verbonden.

De Notulen

De syndicus stelt de notulen van de beslissingen op die worden genomen door de algemene vergadering met vermelding van de behaalde meerderheden en de naam van de mede-eigenaars die tegen hebben gestemd of zich hebben onthouden.

Deze notulen worden aan het einde van de zitting en na lezing ondertekend door de voorzitter van de algemene vergadering, door de bij de opening van de zitting aangewezen secretaris en door alle op dat ogenblik nog aanwezige mede-eigenaars of hun lasthebbers.

De syndicus moet de notulen binnen 30 dagen na de datum van de AV aan alle mede-eigenaars doorsturen.

De raad van mede-eigendom

De raad van mede-eigendom heeft als opdracht om erop toe te zien dat de syndicus zijn taken naar behoren uitvoert.

De oprichting van een raad van mede-eigendom is verplicht in elk gebouw of elke groep van gebouwen met minstens twintig kavels (met uitzondering van de kelders, garages en parkeerplaatsen).

De syndicus

De syndicus is de vertegenwoordiger van de VME.

Hij zorgt voor het financieel, technisch, administratief en communicatief beheer van de mede-eigendom.

Het geraamde budget

De syndicus heeft tot opdracht de raming van de begroting voor te bereiden voor de lopende uitgaven voor het onderhoud, de werking en het beheer van de gemeenschappelijke delen en de gemeenschappelijke uitrusting van het gebouw, alsook een begrotingsraming voor te bereiden voor de buitengewone te verwachten kosten. Die begrotingsramingen worden jaarlijks ter stemming voorgelegd aan de VME.

Het huishoudelijk reglement

Het huishoudelijk reglement legt de woon- en leefregels binnen de mede-eigendom vast. Onder andere de wijze en het tijdstip van bijeenroeping, de werkwijze en bevoegdheden van de algemene vergadering en de modaliteiten van de benoeming en de bevoegdheden van de syndicus worden hierin vastgelegd.

Het reglement van de mede-eigendom

Het reglement van de mede-eigendom legt zo goed mogelijk de organisatie binnen het appartementsgebouw vast. Hier gaat het o.a. over de rechten en plichten van de mede-eigenaars.

Mede-eigendom

Een appartementsgebouw dat verdeeld is in verschillende private en gemeenschappelijke delen die toebehoren aan minstens twee verschillende eigenaars is een mede-eigendom.

Reservekapitaal

De som van de periodiek ingebrachte bedragen die zijn bestemd voor het dekken van niet-periodieke uitgaven, zoals de uitgaven voor de vernieuwing van het verwarmingssysteem, de herstelling of de vernieuwing van een lift, of het leggen van een nieuwe dakbedekking.

VME: Vereniging van mede-eigenaars

Om de gemeenschappelijke delen te beheren en beslissingen juridische draagkracht te geven, richten alle mede-eigenaars samen een vereniging van mede-eigenaars (VME) op.

Werkkapitaal

De som van de voorschotten die zijn betaald door de mede-eigenaars als voorziening voor het betalen van de periodieke uitgaven, zoals de verwarmings- en verlichtingskosten van de gemeenschappelijke ruimten, en de beheerskosten.