Laat betalen slecht voor MKB

Ondernemers die aan het grootbedrijf leveren merken steeds vaker dat voorwaarden in hun nadeel worden aangepast. Niet alleen door prijzen, maar ook door het oprekken van betalingstermijnen.

Onderzoek van PWC laat zien dat het betalingsgedrag van grote bedrijven is verslechterd. “Het zijn de grote bedrijven met termijnen van 90 of 120 dagen die daarvoor verantwoordelijk zijn”, zegt directeur  Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland. Danny Siemens, PWC-adviseur, licht toe:  “Bedrijven kijken nadrukkelijk naar hun werkkapitaal en hun cashpositie”. Het is dus een bewuste keuze om later te betalen.

Financieel voordeel

Kredietverzekeraar Atradius zocht dit verder uit en kwam tot een conclusie: bewust gebruikmaken van uitstaande facturen voor financieel voordeel is de op één na meest genoemde reden voor niet-tijdige betaling van B2B-facturen (34,0% respondenten in Nederland ten opzichte van 27,0% in West-Europa). Volgens Nederlandse respondenten komt dit vaker bij binnenlandse dan bij buitenlandse betalingen voor. Toch betalen ook buitenlandse klanten om deze reden vaker te laat vergeleken. Volgens 30% van de respondenten komt dit met name door de complexiteit van de betalingsprocedure.

Keihard buffelen

Michael van Straalen, voorzitter MKB-Nederland, ziet het gemak waarmee lasten en risico’s worden afgeschoven op het midden-en kleinbedrijf als een bedreiging voor de Nederlandse economie. Volgens hem denken zowel overheid als bonden dat MKB-ers weer helemaal terug zijn, terwijl steun aan het MKB nog steeds heel belangrijk is: “De omzetten stijgen gemiddeld. Echter niet in alle sectoren, niet bij alle bedrijven en niet in alle regio’s. Marges zijn nog flinterdun en het blijft elke dag keihard buffelen voor mkb-ondernemers en hun medewerkers.”

Late betalingen hebben een domino-effect op kleinere bedrijven en maakt dat ze enorm afhankelijk zijn van hun leveranciers. Om verder te kunnen groeien blijft  het hebben van voldoende werkkapitaal dus nog steeds cruciaal! Banken en verzekeraars kunnen hierin ondersteunen.

Onderneem met zekerheid - bescherm uw bedrijf tegen wanbetaling

Het is een veel voorkomende situatie. De focus ligt in eerste instantie volledig op het binnenhalen van nieuwe klanten/opdrachten. Later kom je erachter dat de klant je facturen niet kan betalen. Dit kan je voorkomen! Bescherm je bedrijf tegen onbetaalde facturen: nu, al vanaf 100,- per maand.

Bekijk onze mkbZeker oplossing

 

 

Gerelateerde content

5 tips om jezelf te beschermen tegen faillissement van je afnemers in 2016

De nieuwskoppen over grote faillissementen zijn vandaag de dag nog steeds harde realiteit. Grote merken, bekende namen, gaan verloren.

6 tips om als ZZPer betaald te krijgen

De meeste ZZP’ers werken als freelancers en maken gebruik van een contractvorm waarbij een bedrijf of een individu zich verbindt om een prestatie te leveren voor een opdrachtgever.

5 tips bij telefonisch aanmanen

Bij een achterstallige betaling van een klant is het altijd goed om een herinnering en aanmaning per e-mail of post te versturen, maar bellen werkt vaak nog beter.