Kennisbank

Een actueel overzicht met onderwerpen uit de wereld van internationaal credit management en ondernemerschap

Financieel sturen met een goed boekhoudprogramma

De financiën goed voor elkaar hebben is een belangrijke randvoorwaarde voor elke ondernemer. Toch is het bij veel ondernemers een ondergeschoven kindje.

8 tips voor een goed ondernemingsplan

Het overgrote deel van de starters bestaat helaas na twee jaar niet meer. De meest voorkomende reden hiervan is een slechte voorbereiding.

Voorbeeld factuur

U bent nog niet zo lang geleden voor uzelf begonnen en u heeft reeds uw eerste klus afgerond. Het moment is aangebroken: Uw eerste factuur gaat de deur uit.

Voorbeeld sommatiebrief

In de praktijk komt het helaas voor dat ondanks alle tijd en energie die u erin steekt, het innen van een vordering toch niets oplevert.

Hoe maak ik een factuur?

U heeft hard gewerkt om een goed plan te maken en uw onderneming op te richten. Er is een goed uitgedachte propositie en u heeft veel tijd gestoken in het acquireren van uw eerste klanten.

Voorbeeld herinneringsfactuur

Wanneer u op factuurbasis werkt, dan krijgt u vroeg of laat te maken met klanten die de factuur te laat betalen.

Voorbeeld aanmaning

Wat moet u doen voordat u een aanmaning, ook wel ingebrekestelling of sommatie genoemd, naar uw klant gaat versturen?

Bedrijfsverzekeringen

Het starten van een eigen bedrijf is een belangrijke stap. Het vereist enige moed om het relatief veilige loondienst vaarwel te zeggen en een onzekere fase in te gaan.

Veilig ondernemen: de ondernemersrisico’s in kaart

Met een eigen onderneming komen altijd risico’s kijken. Daarbij kunt u denken aan klanten die opzeggen, voorraad die minder waard wordt of non-betalers.

Veilig ondernemen: het belang van goede kredietchecks

Wanneer u op factuurbasis werkt kunt u als ondernemer het risico lopen dat deze facturen niet worden betaald. In onze serie ‘veilig ondernemen’ vertellen wij het belang van een goede kredietcheck.

Het opstellen van een financieel plan

Voor veel ondernemers is het vrij eenvoudig om hun plannen te presenteren. Een idee omzetten in een ondernemersplan is vaak nog wel te doen.

Kredietwaardigheid checken

Het is een veelgemaakte fout. De focus ligt in eerste instantie volledig op het binnenhalen van nieuwe klanten. Later komt u er achter dat een aantal van deze klanten niet kredietwaardig zijn.

Inzicht in uw debiteuren met facturatie software

Wanneer u voor uzelf begint, dan bent u genoodzaakt te investeren. Soms zijn die investeringen fors en de andere keer iets minder spannend, maar de startfase kost altijd meer dan dat het oplevert.

Wat voor facturatie programma heb ik nodig?

Wanneer u op factuur basis werkt, dan is het verstandig dit proces goed te automatiseren. U wilt immers niet dat het beheer op uw openstaande facturen veel tijd in beslag neemt.

Mijn factuur is niet betaald, wat nu?

De meeste ondernemers krijgen er ooit een keer mee te maken. Een factuur die te laat betaald wordt of nog erger: de factuur wordt niet betaald.

Borg uw groei met een strak debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer is binnen de meeste ondernemingen een onderschatte activiteit. Dat is spijtig, want een groot deel van de faillissementen heeft slecht debiteurenbeheer als onderliggende oorzaak.

Debiteurenadministratie: Een belangrijk instrument

Debiteurenadministratie is een belangrijk onderdeel van uw onderneming. Maar begrijpelijkerwijs is het niet de favoriete bezigheid van de meeste ondernemers.

Een zo kort mogelijke debiteurentermijn?

Een lange debiteurentermijn kan een behoorlijk remmende factor zijn op de groeiambities van een onderneming. Er gaat in dat geval namelijk meer cash dan nodig vastzitten in uw debiteuren.

Stuur financieel met de omloopsnelheid debiteuren (DSO)

Wanneer u op factuurbasis werkt, dan is het debiteurenbeheer een belangrijk onderdeel van uw bedrijfsvoering.

De wettelijke betalingstermijn: hoe zit het precies?

Als ondernemer dient u enige kennis te hebben over de wetgeving. De wet regelt namelijk een aantal zaken met betrekking tot de maximale betalingstermijn op een factuur.

De voor- en nadelen van leverancierskrediet

Het gebeurt veel dat leveranciers van goederen op leverancierskrediet willen leveren. Het voordeel daarvan is dat u een voorraad heeft waar u nog niet voor heeft betaald.

Veilig groeien met een debiteurenverzekering

Kredietverzekering is de meer gangbare term voor de verzekering die de schade van niet-betalende debiteuren afdekt. Een andere veelvoorkomende term hiervoor is de debiteurenverzekering.

Beperk het debiteurenrisico

Als ondernemer zijn er verschillende risico’s waar u rekening mee dient te houden. Want wat gebeurt er als u arbeidsongeschikt raakt of bij een derde schade aanricht?

Risico’s beheersen met risicomanagement

Als ondernemer weet u dat bij het ondernemerschap de nodige risico’s horen. Het is daarom verstandig deze risico’s zo goed mogelijk in kaart te brengen en te beheren.

Het managen van openstaande facturen

Wanneer u op factuurbasis werkt is het succes van uw onderneming afhankelijk van de manier waarop u omgaat met uw openstaande facturen.

Hoe gaat u om met wanbetalers?

Debiteurenbeheer is een vak op zich. Het is de kunst om ervoor te zorgen dat debiteuren tijdig betalen en dat de klantrelatie in stand wordt gehouden.

Deurwaarderskosten: hoe reduceert u die?

De deurwaarder: een onderdeel van het bedrijfsleven, waar u als ondernemer liever niet mee te maken krijgt.

Wanneer schakelt u een deurwaarder in?

U heeft uw gebruikelijke incasso proces doorlopen. Via minnelijke incasso heeft uw incassobureau getracht de vordering bij uw klant te incasseren. Helaas zonder resultaat.

Het incassobureau: een belangrijke samenwerkingspartner

Wat betekent het voor de continuïteit van uw organisatie als één of meerdere van uw klanten hun facturen niet (tijdig) betalen?

Internationaal incassobureau

Bij internationaal zakendoen komt het voor dat er problemen ontstaan bij het betalen van de factuur.

Incassokosten berekenen

Wanneer u zakendoet met particulieren, dan heeft u er zeker mee te maken: incassozaken. Particulieren genieten vanuit de wet bescherming tijdens het zaken doen met bedrijven.

Incasso uitbesteden: wel of niet?

Wanneer u meerdere facturen per maand verstuurt, dan weet u dat het beheren van de debiteuren een arbeidsintensief proces kan zijn.

Bedrijf failliet waarmee u samenwerkt: wat nu?

Het is wellicht één van de grootste nachtmerrie van elke ondernemer. Het bedrijf waarmee u een samenwerking heeft, is failliet gegaan.

Dubieuze debiteuren grote groeivertragers

Nagenoeg iedere ondernemer ambieert groei. En met ambitie komt risico. Dit weet elke ondernemer. Die risico’s kunnen echter vanuit onverwachte hoek komen.

De voorziening dubieuze debiteuren

3% van alle facturen die verstuurd worden blijken achteraf oninbaar te zijn. De kans dat u als ondernemer hiermee te maken krijgt is daarom sterk aanwezig.

Een oninbare vordering afboeken

Er kan zich een vervelende situatie voordoen waarbij u het vertrouwen verliest om een vordering te incasseren bij een klant.

Zakendoen in Duitsland

Duitsland is de belangrijkste handelspartner voor Nederland. In 2019 exporteerden Nederlandse bedrijven voor 114,4 miljard euro naar Duitsland.

Financieel risico

Bij ondernemen horen risico’s. Hier ontkomt ook u niet aan. Op zich is dat niet erg, want risico’s maken het ondernemen tevens interessant en spannend.

Zakendoen in Engeland

Zakendoen in Engeland is sinds de Brexit in een behoorlijk ander daglicht komen te staan.

Internationaal ondernemen: wat komt erbij kijken?

U bent erachter gekomen dat er in het buitenland veel kansen en mogelijkheden liggen voor zakendoen en u besluit de stap te nemen om te exporteren.

Importeren: waar let ik op?

Het kan interessant zijn om producten vanuit het buitenland te importeren en op de Nederlandse markt te zetten. Dit kunnen bijvoorbeeld producten zijn die u in Nederland niet kunt inkopen.

Zakendoen in Frankrijk

Indien u zaken wilt doen in Europa, dan is zakendoen in Frankrijk waarschijnlijk één van de grotere uitdagingen.

Risico’s uit Brexit gevolgen afdekken

Zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk werken hard om uiteindelijk tot een deal te komen waar beiden partijen mee kunnen leven.

Exporteren: Waar let ik op?

In Nederland is export al eeuwenlang een belangrijke motor voor onze economie. We zijn echt een handelsland en exporteren daarom graag.

Mogelijkheden voor groeifinanciering

Voor veel ondernemers is het een ambitie om hun onderneming verder te laten groeien. Een mooi streven natuurlijk, maar er zijn best wat zaken die daarbij komen kijken.

Hoe ga ik te werk bij een bedrijfsovername?

Er zijn twee manieren om te starten als zelfstandig ondernemer. U kunt voor uzelf beginnen door een nieuw bedrijf te starten. Een tweede optie is door middel van een overname van een bestaand bedrijf.

Waar moet ik op letten bij de groei van mijn bedrijf?

De meeste ondernemers zijn ambitieus en hebben de wensen verder te groeien met hun bedrijf. Wellicht hoort u ook bij deze groep ondernemers.

De voor- en nadelen van factoring

Bij factoring laat u de facturen vooruit betalen door een factoringmaatschappij. Hierdoor heeft u het geld eerder tot uw beschikking.